2011 – Deel 3 Rob in Africa

Hoi Allemaal,

Moet gebruik maken van de schaarse internet verbindingen. dus vandaar reeds het derde deel.

De landen in het zuidelijk deel van Afrika hebben aantal dingen gemeen:
langs de wegen liggen ontelbare kleine nederzettingen, bestaande uit slechts hutjes met rieten daken. Voorzieningen als water, elektra en sanitair ontbreken volledig.  Zonder uitzondering wordt de dag versleten door te zitten onder de boom…

De ontvangst van mobiele telefonie is in de meest afgelegen bush beter dan bij ons in de Randstad en de mobieltjes zijn bijna gratis verkrijgbaar. Maar dan begint de teller te lopen.
Triest maar waar. Dit staat in een schril kontrast met zuid-oost Azie, waar altijd alles voolop in beweging is.

Landen als China en India proberen grip te krijgen op de grondstoffen als hout( mooi teak en Ebonnie) Olie enbijzondere metalen. In ruil daarvoor worden in hoog tempo wegen aangelegd. Vandaag kontrakt getekend, morgen wordt met goed georganiseerd eigen materieel gestart. Maar een chinees doet niets voor niets. De wegen worden tevens gebruikt om produkten naar de kust af te voeren en weer een afzetmarkt erbij te creeren .

Ook EU- projekten worden hier uitgevoerd, waarbij wordt geprobeerd om de plaatselijke bevolking te betrekken, maar de bureaucratie is groot en elke euro moet worden verantwoord.

Hoe help je een van ontwikkelingshulp afhankelijke economie binnen “” No Time ” naar de bliksem.
De president van Malawi (armste land van Afrika) dacht dit geld te kunnen gebruiken voor de aankoop van 10 Hummers en een prive vliegtuig. Vervolgens heeft hij de kritische ambassadeur van Engeland eruit geknikkerd. Gevolg: Boycot op de invoer van alle produkten, dus alles want Malawi heeft niets.
Voor ons heeft dit grote gevolgen, er is geen druppel benzine meer te krijgen ( behalve voor President en zijn aanhang). We zijn afhankelijk van de zwarte markt. Vanuit smerige flessen en jerrycans wordt voor $ 4 per liter getankt. en dat vuil geeft weer motor problemen. Dus na de grens met Zambia alles afgetapt. Spijtig, maar de duurste benzine ooit hebben we weg moeten gooien.

Raften, met een rubber boot over watervallen, 26 stuks, van de Zambezi rivier leek meer op een onderzeeboot. 3 x over de kop en net niet verzopen, MAAR WEL HEEL GAAF.

Ward en Kathrin willen door Botswana en ik via Namibie naar beneden. We treffen ons over een weer over een week in Windhoek de hoofdstad van N.
Nu wordt het alleen maar beter, zeggen ze.

Groet Rob

Wordt vervolgd.